Blog Vera: Plastic, not so fantastic anymore!

Door Vera Braam op 4 augustus 2018

People! Ik maak me zorgen…

Over plastic, als in zwerfafval, als in de productie ervan, maar ook in de afvalverwerking. Vandaag wil ik het over het eerste hebben, aangezien we daar zelf het meeste invloed op hebben. De andere zorgen kom ik zeker nog op terug.

Wat doet het met onze dieren, oceanen, natuur en ook met onszelf? De gevolgen worden iedere dag duidelijker en verontrustender. Plastic deeltjes worden gevonden in dieren en belanden uiteindelijk ook weer in onze voedselketen. De plastic soep in de oceanen wordt steeds groter. Ik zal je verder niet vermoeien met verontrustende feiten, want dan wordt het zo’n zwaar stuk. 😉

“Zwerfafval vormt de grootste veroorzaker van plastic soep. Dat plastic zwerfafval bestaat voornamelijk uit single used verpakkingsmateriaal. Van al het plastic dat we dagelijks consumeren, gooien we 50% weg binnen 20 minuten. Ca 3 % daarvan komt terecht in het water”

Bron: Plastic Soup Foundation

Begin dit jaar mocht ik meewerken aan een motie om de tweede kamer op te roepen om statiegeld in te voeren op blikjes en plastic flesjes, door aansluiting bij de Statiegeldalliantie. Unaniem werd deze gedragen in de gemeenteraad van Brunssum. De eerste kleine stap was gezet ( klein zeker, maar hé je moet ergens beginnen) en nadat ik een ochtend meehielp met de actie Brunssum Brandschoon, werd het steeds duidelijker. Zo kan het niet langer.

‘Verbeter de wereld, begin bij jezelf’

Hoe vaak ik dat vroeger niet gehoord heb… ( ja, tot vervelens toe) Maar zoals vaker is het een waarheid, waar niet aan te tornen is.

Ik verdiep me erin, lees alles wat ik erover kan vinden en bekijk kritisch mijn eigen koopgedrag. Daarom ben ik overgestapt naar afwas- en wasmiddel Seepje, heb mijn plastic wattenstaafjes vervangen voor papieren. Ik koop geen flesjes water meer en weiger plastic tasjes te kopen bij het boodschappen doen. Al voelt dat zo ontzettend dubbel, want hoeveel producten zijn er niet die onnodig verpakt zijn in plastic?

Sinds wanneer willen we liever een plastic hoesje om onze komkommer? Wie heeft besloten dat tomaten beter gedijen in een plastic bakje met erom heen een plastic zakje? Wie wil zijn peren op een plastic schaaltje met folie erom heen? Mijn eerste baantje was in supermarkt op de groente-afdeling, daar werkten we met papieren zakken. Je kon groente & fruit voelen en ruiken. Naar mijn eigen idee bleef het ook langer goed, aangezien het niet broeit in papier. Ik mis dat, mensen! Maar goed, ik dwaal af…

Onze “kleine” plastic voetafdruk is 40 gram per maand per persoon en dat kunnen we verminderen.

PSF heeft een app ontwikkeld, die helpt bij het verlagen van je “little plastic footprint”, je kunt jezelf uitdagen om deze te verminderen door de app te installeren. En toegegeven, bij mij werkt zoiets beter als je er een “sport” van maakt. Je vindt hem hier

Stichting Noordzee

In mijn zoektocht naar informatie over dit onderwerp , kwam ik ook op de site terecht van Stichting de Noordzee. En zij monitoren o.a het afval wat aanspoelt op het strand. Het zal geen verrassing zijn dat 93% plastic is. In de periode van 2004 tot en met 2017 is er geen significante daling vastgesteld. Laat het ff tot je doordringen…. 93%

De top 5 hiervan bestaat uit:

1. Netten, touw en vispluis

2. Kleine stukjes plastic

3. Plastic doppen

4. Snoep-, chips- en snackverpakkingen

5. Ballonnen en sierlinten.

Plastic ballonnen

En die laatste wil ik er even uitpikken, zullen we stoppen met massale ballonoplatingen bij feestelijke gelegenheden? Wat de lucht ingaat, komt uiteindelijk ergens naar beneden…

Ballonnen vergaan wel uiteindelijk in de natuur, maar dat kan jaren duren. De plastic ventielen en sierlintjes vergaan niet en vormen een gevaar voor de dieren. En natuurlijk ben ik geen partypooper, want met een beetje creativiteit zijn er zoveel andere alternatieven te vinden die geen schade aanrichten aan het milieu en/of de dieren. Zoals bellen blazen, zwaaien met figuurlinten, bloeiconfetti strooien etc.

Kunnen we dat gewoon afspreken met elkaar? Het is ook een kleine stap, maar met vele kleine stapjes kom je een eind, om nog maar eens een cliché erin te gooien.

Op naar een mooiere en betere wereld voor jullie kinderen en mijn neefje en nichtje 😉

GroeDels Vera

 

Vera Braam

Vera Braam

Vera Braam is helemaal nieuw in de politiek en zegt wat ze denkt. Enthousiast, leergierig en gemotiveerd om Brunssum nog wat mooier te maken. Haar doel voor Brunssum: Vera wil graag een samenleving waarin we meer vertrouwen hebben, positiviteit uitstralen en dus ook gelukkiger zijn met wat we hebben. Een groenere gemeente en meer geld

Meer over Vera Braam