Woordmelding Toekomst Bibliotheek 21 mei 2019

Door Dave Nowacki op 21 mei 2019

Voorzitter, raad, mensen op de tribune en thuis,

Zoals de wereldberoemde auteur Stephen King ooit zei: ‘Wanneer alles mislukt, geef het dan op en ga naar de bibliotheek’. En dat dekt eigenlijk ook wel alles waarover we het vanavond hier in deze raad hebben. Want wanneer alles mislukt, dan zoek je rust, afleiding, inspiratie of wil je je juist nog een keer ergens in verdiepen. En waar kan je dat nou beter doen als op een plek waar dat alles kan. Juist! In de bibliotheek.

Maar door de vele bezuinigingen die onze bibliotheek de voorbije jaren te verduren heeft gekregen, staat dat instituut in Brunssum onder druk. Inmiddels is onze bieb al geen gecertificeerde bieb meer. Ook is er geen verzuimverzekering voor het personeel en de IT is van erbarmelijke staat. Als we de subsidie op het huidig niveau houden, dan is er geen andere mogelijkheid meer dan te stoppen. En als wij als Partij van de Arbeid Brunssum iets niet willen, dan is het wel dat de bieb in Brunssum verdwijnt.

Maar voorzitter,

Wij beseffen ook dat er dan dingen moeten gaan veranderen en dat ons als Brunssum dan geld gaat kosten. Wij zijn bereid dat geld dan ook beschikbaar te stellen, maar dan willen we wel enige vorm van zekerheid. Daarom heeft de raad aan het college gevraagd om een aantal scenario’s die geschetst waren uit te werken. Dat werden er uiteindelijk 6.
En van die 6 viel er 1 meteen af voor ons en voor de rest van de raad: stoppen.

Daar zijn we het in ieder geval wel over eens. Nu nog het vervolg.

En na bestudering van de overige scenario’s en het gesprek dat wij als PvdA Brunssum hadden met de medewerkers van onze bibliotheek zijn wij overtuigd van Scenario 5: De fusiebibliotheek.
Dit geeft stabiliteit, rust en toekomstperspectief. En ook zo kunnen we werken aan die maatschappelijke functie die onze bibliotheek juist moet innemen binnen Brunssum. De bieb is meer dan een plek waar je alleen je boeken huurt. De bieb is een een belangrijke pijler voor ons sociaal domein. Een plek waar je samenkomt, waar je je kennis kunt verruimen met lezingen en/of discussieavonden en waar laaggeletterdheid wordt bestreden.

En voorzitter,

Als we dit allemaal willen behouden dan moeten we wel nog stappen zetten. Zo moeten er wat zaken in het gebouw aangepakt worden.
Meubilair moet aangepakt worden, zichtbaarheid moet worden verbeterd en de klimaatbeheersing moet geregeld worden om zomaar wat op te noemen.
De bieb moet wel een aantrekkelijke fijne plek worden en blijven.

Maar ook op korte termijn is nog wel iets wat aangepakt moet worden.

Zo kunnen er nog wel wat problemen ontstaan met de IT op het moment dat het gebouw van het Romboutscollege in september wordt overgedragen naar de gemeente. Want die IT wordt momenteel verzorgd door het LVO. Maar daarna dus niet meer.

Onze vraag is dan ook: Hoe gaan we vanaf september om met de IT-voorziening van onze Bieb? Ligt er al een plan klaar of wanneer kunnen we dat verwachten om ervoor te zorgen dat de overgang zo soepel mogelijk gaat en er bij problemen meteen duidelijk is wie klaar staat voor ondersteuning?

De bibliotheek is voor ons als Partij van de Arbeid gewoon te belangrijk om ten onder te laten gaan. En met het plan dat er nu ligt zorgen we voor een stevige en stabiele  toekomst van de bieb in onze gemeente.

De Partij van de Arbeid in Brunssum kan, wil en gaat dit voorstel dat voor ons ligt dan ook steunen.

Dave Nowacki

Dave Nowacki

Dave Nowacki werkt hard en is altijd in voor een lolletje. Maar ook zeker iemand die van Brunssum een plek wil maken waar jong en oud kunnen en willen samenleven, -wonen en recreeren. Zijn doel voor Brunssum: Dave gaat voor een zorgzame gemeenschap met aandacht voor iedereen. Goede zorg voor onze senioren en voldoende voorzieningen

Meer over Dave Nowacki