Geachte raadsleden, (publiek op de tribune,) iedereen die thuis (of stiekem op het werk) kijkt en uiteraard u voorzitter en College,
Vandaag staan we wederom op een cruciaal moment in ons politieke bestaand, waarin we de koers van onze gemeente bepalen en de prioriteiten voor de komende jaren vaststellen. Als vertegenwoordigers van de Partij van de Arbeid, geworteld in de grondbeginselen van sociaaldemocratie, richten we ons op het creëren van een samenleving waarin iedereen zich waardig voelt, waarin het potentieel van elk individu wordt benut en waarin vertrouwen de basis vormt in plaats van wantrouwen. Deze principes zijn onze leidraad en moeten ook de leidraad zijn voor de uitvoering van alles in deze begroting.
Laten we deze gelegenheid aangrijpen om enkele kernpunten uit de Begroting 2024 van de gemeente Brunssum onder de loep te nemen en te bekijken hoe deze nog meer in lijn kunnen worden gebracht met onze sociaaldemocratische waarden.
Een van de grootste uitdagingen waarvoor we staan in deze regio, is het aanpakken van onderwijsachterstanden. In de Begroting 2024 wordt terecht aandacht besteed aan onderwijs. Maar we moeten ervoor zorgen dat deze aandacht niet beperkt blijft tot cijfers en budgetten, maar doordringt tot in de kern van ons beleid. Onze kinderen mogen niet beperkt worden door hun achtergrond of op welk adres hun wiegje stond. Onderwijs is de sleutel tot persoonlijke groei en gelijke kansen. Partij van de Arbeid Brunssum vindt dat we ons moeten inzetten voor programma’s die deze achterstanden effectief aanpakken. Denk daarbij aan extra ondersteuning in de klas, naschoolse opvang en toegang tot culturele en sportieve activiteiten voor alle kinderen, ongeacht hun achtergrond. We moeten ervoor zorgen dat elk kind in Brunssum kan geloven in zijn of haar potentieel en een volwaardige kans krijgt om dit te realiseren.
Een ander punt dat de Begroting 2024 indirect aanstipt, is de toename van jeugdoverlast in onze gemeente. Dit is een kwestie die ons allemaal raakt en die niet beperkt mag blijven tot politiek gewauwel of het bagatelliseren van de ernst van het probleem. Jeugdoverlast is niet alleen een kwestie van openbare orde, maar ook van maatschappelijk falen. Het is te makkelijk om dit probleem te benaderen vanuit een repressieve invalshoek. We moeten dieper graven en begrijpen dat onze jongeren behoefte hebben aan perspectief, kansen en het gevoel van eigenwaarde. Als we streven naar een gemeenschap gebaseerd op vertrouwen in plaats van wantrouwen, moeten we investeren in jeugdzorg, buurthuizen en recreatieve voorzieningen. We moeten onze jongeren het gevoel geven dat ze gewaardeerd worden, dat we in hen geloven en dat ze een integraal deel zijn van onze toekomst. Dat we naar hen luisteren als ze goede ideeën hebben, zoals bijvoorbeeld bij het skatepark. Of zoals ze zelf inmiddels al hebben aangegeven; een Urbanpark waar iedereen kan bewegen en recreëren. Volledig inclusief en voor iedereen toegankelijk.
De Begroting 2024 bevat een aantal plannen en investeringen die in lijn zijn met wat onze inwoners en daarmee de Partij van de Arbeid belangrijk vinden. Het is bemoedigend om te zien dat er middelen worden vrijgemaakt voor onderwijs en jeugdzorg. Dit toont aan dat ons bestuur zich bewust is van de uitdagingen waarmee we worden geconfronteerd en dat er bereidheid is om actie te ondernemen.
Maar laten we deze begroting niet alleen benaderen als een financiële exercitie. Laten we deze begroting zien als een instrument om onze waarden in de praktijk te brengen. Dit betekent dat we niet alleen praten over waardigheid, het benutten van potentieel en vertrouwen, maar dat we ook concrete stappen zetten om deze waarden te verwezenlijken.
In dat kader willen we het College van burgemeester en wethouders, via een motie, verzoeken zich in te spannen om de inzet van straathoekwerkers in Brunssum uit te breiden. En daarbij in eerste instantie binnen bestaande budgetten ruimte te vinden voor deze uitbreiding. Straathoekwerkers spelen een cruciale rol bij het opbouwen van vertrouwen en het begeleiden van jongeren die anders dreigen af te glijden naar jeugdoverlast. Laten we inzetten op preventie en ondersteuning, zodat we de problemen van onze jongeren oplossen voordat ze escaleren. Een verschuiving in budgetten dus van repressie naar preventie.
Daarnaast verzoeken we het College van burgemeester en wethouders, middels een tweede motie, om zich in te spannen voor de realisatie van een winkelconcept voor Voedselbank Limburg Zuid in plaats van een afgiftepunt in Brunssum. Dit kan eventueel in overleg met de BoodschappenPlusBus van het CMWW tot stand komen. Dit voorstel sluit aan bij onze overtuiging dat iedereen zich waardig moet kunnen voelen. Niet langer in de rij in de regen hoeven staan wachten op een van tevoren samengesteld voedselpakket. Maar een winkelconcept dat mensen de mogelijkheid geeft om zelf te kiezen wat ze nodig hebben. En zo het stigma dat vaak gepaard gaat met het gebruik van voedselbanken doen verdwijnen.
Tot slot vragen we het College van burgemeester en wethouders om na te gaan of het mogelijk is om het KlantContactCentrum een andere, toegankelijkere en passendere naam te geven. Een naam die beter aansluit bij de dienstverlening en de waarden die we als gemeente vertegenwoordigen, zal bijdragen aan het opbouwen van vertrouwen in onze overheid. Onze inwoners niet als klant maar als mens benaderen.
Deze moties zijn concrete stappen naar een meer inclusieve, rechtvaardige en zorgzame gemeente Brunssum, in lijn met de grondbeginselen van de Partij van de Arbeid. Laten we dus niet alleen praten over waardigheid, het benutten van potentieel en vertrouwen, maar laten we actie ondernemen om deze waarden in de praktijk te brengen. Samen kunnen we een verschil maken en een gemeente opbouwen waarin iedereen zich thuis voelt en de kans krijgt om te groeien.
Dank u wel.