Woordmelding Haico: Centrumvisie

Door Haico Offermans op 23 september 2020

Voorzitter, eindelijk!
Met die woorden begon het betoog van de Partij van de Arbeid Brunssum een jaar geleden ook al. Toen ging het over zonnepanelen in Beschermd Stads- en Dorpsgezicht. Een lang verwacht stuk! Vandaag gaat het over de nieuwe Centrumvisie voor Brunssum. Wederom een lang verwacht stuk!
11 november 2008: Masterplan Centrum
24 februari 2010: Bestemmingsplan Centrum
14 maart 2012: SOK Koutenveld ’t Ei Doorsteek
14 maart 2012: Bestemmingsplan Doorsteek
14 april 2015: Bestemmingsplan Centrum 1e Herziening

Voorzitter, dat moment in 2015 was ook meteen het laatste moment dat de gemeenteraad om besluitvorming is gevraagd over een nieuw te ontwikkelen plan in het Centrum van Brunssum. Tot vandaag!

En nu vraagt iedere Brunssumer zich af of er dan helemaal niets gebeurd is in de periode tussen 14 april 2015 en vandaag?… Natuurlijk wel! Reeds in 2015 leefde het besef dat de planning en het aantrekken van die 2e grote winkelketen mogelijk niet gehaald zouden worden. En al in april 2016 werden gesprekken gevoerd over eventuele herijking van het Centrumplan. Sinds medio 2018 werd al gestart met een inloophuis op de Kerkstraat, waar iedereen zijn mening over het Centrum van Brunssum kon geven. Zo ging ook de Partij van de Arbeid Brunssum naar het inloophuis. Precies een jaar geleden zaten we er met een kop koffie tot in de late uurtjes onze visie voor het Centrum van Brunssum te bespreken met het extern ingehuurd bureau. En net als velen, die zich daar gemeld hebben, zien wij en zullen velen iets terugzien van wat zij in dat inloophuis achtergelaten hebben. De visie is immers een stuk geworden dat nog heel veel ruimte laat voor eigen invulling. Een beetje zoals een horoscoop, waarin iedereen wel iets van zichzelf herkent.

Vandaar ook dat er vandaag niet alleen een visie, maar ook meteen een Uitvoeringsprogramma ligt. Voor de eerste 5 jaar probeert dit College daarmee alvast aan te geven welke deelprojecten prioriteit hebben en welke kosten daarmee gemoeid zijn. Tekenen bij het kruisje alstublieft.

Maar precies bij dat laatste zit wel ook het bezwaar van de Partij van de Arbeid Brunssum, voorzitter. Deze coalitie is sinds haar aantreden eind 2017 aan de slag gegaan met nieuwe plannen voor het Centrum van Brunssum, maar is in al haar haast wel vergeten wat in haar eigen coalitieprogramma staat: “De raad is aan zet” en “de raad wordt in positie gebracht.” Van dat laatste is zeker geen sprake geweest.

Nooit kwam immers de vraag of de samenwerkingsovereenkomst ontbonden mocht worden. Nooit zag de Partij van de Arbeid Brunssum een startnotitie om een nieuwe visie voor het centrum van Brunssum te laten maken. Nooit heeft de gemeenteraad de vraag gekregen zo’n nieuwe visie vast te stellen. En nooit heeft de raad een opdracht gegeven aan het College om een Uitvoeringsprogramma op te stellen. Tot vandaag!

Gemiste kans en niet zoals u in uw coalitieprogramma beloofde.

Tijdens een aantal informele sessies hebben we in verschillende samenstelling een aantal keren de plannen mogen inzien. Maar in de loop der tijd, waren geen twee presentaties hetzelfde. De paar keer dat wij verbeeldingen van het nieuwe Centrum te zien kregen zag het plan er iedere keer anders uit. Waren de woningaantallen iedere keer anders. En leek het vooral een zoektocht om tot een sluitende businesscase te komen. En aan het eind van 1 van die presentaties werd ons de vraag gesteld of wij het toen gepresenteerde plan “mooi” vonden.

Maar voorzitter, ‘mooi’ is minder belangrijk als het gaat over zo’n groot plan. Dat moet vooral kloppen. Daarna mag het mooi zijn. Eerst de basis. En dan de extra’s.
Een paar vragen die we nog hebben over de gang van zaken:
1. Het College heeft het over een veranderde behoefte aan woningen. Zo bestond het plan eerder voor 67% uit sociale woningbouw. Nu is dat nog maar 20%. En laat ik u dan zeggen dat die sociale woningen die er in het plan zitten feitelijk al gebouwd worden op dit moment; de appartementen langs de Pastoor Savelberghstraat. In het nieuwe plan komen precies 0 extra sociale huurwoningen/-appartementen. Wil de gemeenteraad dan echt geen diversiteit in ons Centrum?

Kunt u ons het onderzoek verstrekken dat heeft aangetoond dat er minder behoefte aan sociale huurwoningen of –appartementen in de nieuwe centrumvisie?

2. Dan de omgangsvormen van de gemeente Brunssum met onze strategische partners. Het oude plan van landelijk bekend architect Sjoerd Soeters. Het nieuwe plan van lokale/regionale architecten. Daarmee willen die lokale/regionale architecten niets tekort doen. Maar is er nog afstemming geweest met de heer Soeters over het wijzigen van zijn plannen? Of zijn die rechtstreeks de prullenbak ingegaan?

Woningcorporatie Weller was betrokken bij het oude plan. Was 1 van die belangrijke strategische partners. Maar bij dit nieuwe plan zijn ze niet of nauwelijks nog betrokken geweest. Sterker nog…de plannen zijn er amper bekend.

Andere woningcorporaties zijn benaderd voor de ontwikkeling van andere deelgebieden in Brunssum-Centrum. Toen moesten ze weer stoppen omdat de gemeente de woningaantallen ging wijzigen. En daarna werden ze weer benaderd of ze toch door wilden gaan. Is dat nou wat we consistent besturen noemen?

3. En dan als laatste, voorzitter, horen wij graag of er een nieuw bestemmingsplan opgesteld moet worden. En wordt de gemeenteraad daar dan zoals het hoor aan de voorkant bij betrokken? Wanneer valt dit te verwachten? En komen de verschillende deelprojecten nog naar de gemeenteraad?

Voorzitter, laten we afsluiten met een positieve noot en gezamenlijk onze schouders onder deze visie zetten. Als gemeenteraad op het juiste moment besluiten nemen. En zorgen dat deze centrumvisie tot uitvoering kan komen.

Haico Offermans

Haico Offermans

Haico Offermans heeft altijd een luisterend oor voor iedereen, omdat elk verhaal iets bijzonders vertelt. De afgelopen periode ( 2015-2017) heeft Haico als wethouder bewezen hoe hij Brunssum een beetje mooier heeft gemaakt. Hij wil daar graag samen mee verder gaan. Zijn doel voor Brunssum: Haico wil de verduurzaming van onze gemeente voortzetten. Bijvoorbeeld in

Meer over Haico Offermans