Kandidaat nr 7: Cobi van der Zee

17 januari 2022

Met trots stellen we onze eerste 9 kandidaten voor en we durven wel te zeggen dat het de meest diverse lijst is van Brunssum. Niet alleen in leeftijd of geslacht. Maar ook in achtergrond en ervaring. Met oude ervaren gezichten en nieuwe snuitjes. Allen met het hart voor gemeente Brunssum op de juiste plek.

We stellen ze aan je voor aan de hand van 6 vragen die we ze voorgelegd hebben.

1. Wie ben je? Hoe oud ben je en in welke wijk in Brunssum woon je?
-Ik ben Cobi van der Zee. Nu nog even 65 jaar. In januari word ik 66. Geboren en getogen in de wijk Schuttersveld. Ik ben er even tussen uit geweest van 1984 tot en met 1997 heb ik gewoond in Maastricht (heel even) en daarna in Gulpen. Gulpen is een mooi plaatsje, maar er gaat niets boven Brunssum. Sinds 1997 woon ik op de (nieuwe) Rozengaard. Samen met mijn man Dinand en ons hondje Marrit.

2. Wat is het mooiste plekje van Brunssum?
-Mijn mooiste plekje in Brunssum is Schuttersveld en dan vooral het Schutterspark. Ik wandel er graag met ons huismonster. Het blotevoetenpark is een aanwinst. Ik hoop dat de rest, en dan met name de speeltuin en de trappen, binnenkort opgeknapt worden. Er is daar een hoop te doen.

3. Wat is je persoonlijke motivatie om je in te zetten voor de lokale politiek?
-Mijn persoonlijke motivatie om me in te zetten voor de lokale politiek is dat ik bijna overal wel een mening over heb. De keuze is dan om die te ventileren bij familie, vrienden en/of sociale media maar ja, wat dan. Of ik kies ervoor om me in te zetten voor Brunssum samen met een geweldige groep mensen. Brunssum is voor mij nog steeds de mooiste parel van de mijnstreek. Een parel moet af en toe gepoetst en gereinigd worden anders verliest ze haar glans. Dit geldt ook voor Brunssum en ik poets graag mee.

4. Waar wil jij het verschil maken?
-Waar ik het verschil wil maken staat eigenlijk al hierboven. Ik ben een doener en doe het graag goed. Ik heb een rijk leven en dat gun ik iedereen. Als ik daaraan kan bijdragen doe ik dat graag.

5. Als je 1 Nederlandse wet zou mogen aanpassen welke zou dat zijn?
-De wet die ik zou willen veranderen, dan kom ik toch op de AOW. Ik zou de leeftijd weer terugbrengen zo dat mensen die er gebruik van willen maken dit dan ook kunnen. Misschien zelfs eerder. Mensen die graag langer willen blijven werken dan hun AOW leeftijd moeten hiervoor kunnen kiezen. Eigenlijk vind ik dit een moeilijke vraag. Ik kom dan in discussie met mezelf. Is het financieel haalbaar enz. Maar zeker de moeite waard om opnieuw naar te kijken. 

Wat ik ook zou willen is dat er opnieuw gekeken wordt naar de sociale wetgeving. De uitvoering van de sociale verzekeringen. Ik zou willen dat er meer maatwerk mogelijk is. Meer kijken naar persoonlijke omstandigheden. Kan echt pissig worden als ik hoor dat een moeder haar dochter die een bijstandsuitkering heeft geen boodschappen mag geven zonder dit aan de sociale dienst te melden. Een uitkeringsgerechtigde verdient meer begeleiding dan vrijwel alleen controlemaatregelen en voorschriften.

6. Hoe zou je de autobiografie van je leven noemen?
-De autobiografie van mijn leven noem ik: Vallen, opstaan en weer doorgaan en….met regelmaat een vrolijk koprol.