Kandidaat nr 5: Anneke Smeets

19 januari 2022

Met trots stellen we onze eerste 9 kandidaten voor en we durven wel te zeggen dat het de meest diverse lijst is van Brunssum. Niet alleen in leeftijd of geslacht. Maar ook in achtergrond en ervaring. Met oude ervaren gezichten en nieuwe snuitjes. Allen met het hart voor gemeente Brunssum op de juiste plek.

We stellen ze aan je voor aan de hand van 6 vragen die we ze voorgelegd hebben.

1.Wie ben je? Hoe oud ben je en in welke wijk in Brunssum woon je?
-Mijn naam is Anneke Smeets, ik ben 65 jaar en woon in het centrum van Brunssum. Ik ben getrouwd met André Linssen en samen hebben wij vier kinderen en vijf kleinkinderen.

2.Wat is het mooiste plekje van Brunssum?
-Er zijn meerdere mooie plekjes in Brunssum. Om te beginnen het Clemensdomein en met name dan het kerkje. Maar ook het Vijverpark en het Schutterspark zijn mooie plekjes in Brunssum. Als je mij vraagt om één plekje te kiezen, dan denk ik toch dat het dan het Vijverpark wordt.

3.Wat is je persoonlijke motivatie om je in te zetten voor de lokale politiek?
-Mijn motivatie is dat ik graag het in Brunssum beter wil maken voor alle burgers. Ik wil proberen om de achterstanden die er in Parkstad – en dus ook in Brunssum – zijn op het gebied van gezondheid en scholing weg te werken. Ook wonen er in  Brunssum veel mensen met een laag inkomen. Duurzame, langdurige werkgelegenheid naar Brunssum halen is voor mij ook een speerpunt. Ook wil ik mij graag inzetten om aan klimaatverbetering te werken. De  CO2-uitstoot te verminderen en zorgen dat in Brunssum op meer daken zonnepanelen komen te liggen om duurzame energie op te wekken.

4.Waar wil jij het verschil maken?
-In de nieuwe raadsperiode zou ik graag zien dat de verschillen tussen oppositie en coalitie niet zo op de spits gedreven worden. Kenmerk voor deze raadsperiode is dat er vaak gezegd wordt: een sympathiek voorstel, maar we gaan toch niet mee in dit voorstel. Wellicht zou daar dan beter over gediscussieerd kunnen worden met argumenten waarom toch geen steun aan het sympathieke voorstel wordt gegeven. De werkgroep verbinden die aan het begin van deze raadsperiode is ingesteld doet goed werk. Daar zou mee doorgegaan moeten worden.

5. Als je 1 Nederlandse wet zou mogen aanpassen welke zou dat zijn?
-Wat ik graag terug gedraaid zou willen zien is de wet waarmee de sociale werkplaatsen afgeschaft zijn en de WAJONG is opgeheven. Ik denk dat er veel mensen met een beperking zijn die daarvan zouden kunnen profiteren en daardoor mee kunnen doen in de samenleving. 

6.Hoe zou je de autobiografie van je leven noemen?
-Vind ik een lastige vraag. Als ik terug kijk op onderzoeken die naar mij zijn gedaan, dan komen er vaak de volgende kreten naar voren: gezagsgetrouw, dienstbaar naar en voor anderen. Zelf ervaar ik dat niet zo. Maar ik denk dat anderen beter een oordeel over mijn leven zouden kunnen geven.