3 maart 2017

Grensgenieter

Eric Geurts (midden) samen met Tweede Kamerkandidadten Joost Reinaerts (rechts) en Tirza Houben (links)

Boodschappen doen bij Kaufland in Aachen, een dagje met het gezin winkelen in Luik, makkelijk een vlucht nemen naar warmere oorden vanaf vliegveld Maastricht-Aken, Keulen of Düsseldorf. Er bestaan amper grenzen voor de recreërende en genietende Limburger. Totdat je besluit om net over de grens te gaan wonen of werken. Dan beland je in een jungle van regels, hobbels en muren. En dat, terwijl er zoveel kansen liggen voor ons Limburgers. Limburg ligt midden in Europa. Het wordt tijd om dat ook Den Haag in de oren te knopen. Daarom stem ik op 15 maart op Joost Reinaerts (lijst 2, plaats 33).  

 

Joost Reinaerts

“De werkloosheid daalt snel. Maar in Limburg zitten nog steeds veel mensen zonder werk. In Duitsland gaat het zo goed met de economie dat ze in bepaalde sectoren geen arbeidskrachten kunnen vinden. Voor al die mensen hier liggen dus kansen over de grens,” aldus Joost Reinaerts, Tweede Kamerkandidaat voor de Partij van de Arbeid. Joost staat op de plek 33, of – zoals hij dat zelf liever zegt – 3×11.

Joost, 38 jaar jong, geboren en getogen in Parkstad, weet waar hij over praat. Met roots in Kerkrade is de Duitse taal er met de paplepel ingegoten in huize Reinaerts. “Mijn broertje werkt als loodgieter in Aken. Dat kan hij omdat hij vloeiend Duits spreekt. In Limburg kon hij geen werk vinden en in Duitsland kreeg hij meteen een vast contract. Nog altijd is er in Duitsland meer werk dan in Limburg. Daar moeten we meer gebruik van maken.”

In 2015 constateerde het CBS dat een zogenaamde samensmelting van de grensregio’s wat arbeidsmarkt betreft nog niet heeft plaatsgevonden. En dat is wel iets waar we naar moeten streven, zodat meer mensen aan het werk kunnen, zoals het broertje van Joost. Als overheid kun je proberen de juiste voorwaarden te scheppen. Juist om het voor (toekomstige) werknemers, werkzoekenden en werkgevers aan beide kanten van de grens vanzelfsprekender én makkelijker te maken om over de grens te leren en te werken.
Dit betekent niet dat we in de afgelopen periode stil hebben gestaan. De grensoverschrijdende spoorverbindingen zijn op de kaart gezet en er is geld vrijgemaakt om een snellere verbinding tussen Heerlen en Aachen aan te leggen. Daarnaast worden de bestaande knelpunten in het buurtaalonderwijs aangepakt, zoals de administratieve rompslomp bij een buitenlandse stage en tekort aan leraren.

Voor het groei- en innovatiepotentieel van Limburg biedt ‘over de grens’ ongelooflijk veel kansen. Een goedlopende grensoverschrijdende arbeidsmarkt is van groot belang voor de economische ontwikkeling van onze provincie.

Daarom stem ik 15 maart op 3×11 Joost Reinaerts – een jongen uit Limburg die weet dat onze ogen soms misschien wat meer naar onze buren over de grens gaan, dan op de Randstad staan gericht.