Door Haico Offermans op 28 januari 2017

Dwars door de agenda (1)

Iedere week neem ik u mee op een reis ‘Dwars door mijn agenda’ heen. Op die manier hoop ik meer mensen een indruk te kunnen geven van de werkzaamheden van een wethouder in de gemeente Brunssum. Naast het wethouderschap zult u verder nog activiteiten voorbij zien komen die te maken hebben met mijn lijsttrekkerschap van de PvdA Brunssum voor de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2018 of met het feit dat ik daarnaast ook gewoon vader van 2 jonge kinderen ben.

#ROODtrip (za 21-01-2017)

Afgelopen zaterdag stond ik samen met een groep enthousiaste, Brunssumse PvdA’ers al om 8.45 aan de Wilhelminastraat te wachten op de bus. Met koffie, thee, warme chocomel met slagroom en koeken werd de tijd overbrugd tot lijn 37 aan zou komen. In die bus zat namelijk ons Provinciale Statenlid: Aleida Berghorst. Zij heeft zaterdag een hele grote, 15 uur durende ronde door Limburg gemaakt met de bus: de #ROODtrip. Daarbij heeft ze een aantal haltes aan gedaan waarover veel klachten binnen gekomen zijn de afgelopen tijd.

Sinds Arriva op 11 december gestart is met de nieuwe Openbaar Vervoer-concessie, heeft de PvdA geïnventariseerd op welke lijnen en bij welke haltes zich veel klachten voordoen. De PvdA wil namelijk de provincie en Arriva helpen met het zetten van de puntjes op de i. Samen met Arriva op weg naar nóg beter OV dus.

Veel gehoorde klachten van Brunssumse burgers gaan over de bereikbaarheid van de wijk Oost (Schuttersveld, Egge enz.) en het vervallen van de rechtstreekse lijn naar Maastricht. Deze klachten en tips hebben wij meegegeven aan Aleida. Op die manier kan zij bij de Provincie en Arriva aangeven waar wat ons betreft nog knelpunten bestaan en waar Arriva nog verbeteringen door zou kunnen en moeten voeren in de routeschema’s.

Sterren landschap (zo 22-01-2017)

Wethouder ben je 7 dagen per week en (bijna) 24 uur per dag. De boog kan echter niet altijd gespannen staan. Op zondag probeer ik mijn agenda altijd zoveel mogelijk vrij te houden. Zo blijft er genoeg tijd over voor gezin, vrienden en ontspanning. Gezellig een stukje wandelen in de Schinveldse bossen bijvoorbeeld.

En hoe vreemd dat misschien ook klinkt, ontdek ik iedere keer weer een nieuw stukje natuurschoon bij onze buurgemeente. Via het Bezoekerscentrum Roode Beek liepen we zondag richting het Bovenmeer. Een kunstmatige heuvel, die is gemaakt met de vrijgekomen grond van de werkzaamheden aan de Roode Beek. Boven op deze heuvel is het Bovenmeer gerealiseerd. Na een korte klim via goed begaanbare paden, kun je van bovenop deze berg over de prachtige omgeving uitkijken. En als je dan zoals ons rond zonsondergang  boven bij het Bovenmeer staat, kun je dit soort prachtige foto’s maken.

Naturalisatie (wo 25-01-2017)

Elke 6 weken wordt er een gezamenlijke naturalisatieceremonie georganiseerd door een aantal Parkstad gemeenten, waaronder Brunssum. De naturalisatieceremonie is een speciale bijeenkomst voor mensen die Nederlander worden.

Aangezien burgemeester Winants woensdag een aantal afspraken buiten de deur op had staan, viel de eer aan mij te beurt om een aantal nieuwe Nederlanders te verwelkomen. Na een kort woord van welkom brak het bijzondere moment aan. Niet alleen voor hen die graag officieel Nederlander wilden worden. Maar ook voor mij. Ambtsketen om, burgemeester voor even en de tekst voorlezen die door hen allen herhaald diende te worden. In 2 mogelijke varianten: “Zo waarlijk helpe mij God almachtig” of “Dat verklaar en beloof ik”.

Van een reeds vloeiend Nederlands sprekende Duitse dame, via een Amerikaan naar mensen met een Sri Lankaanse of Syrische achtergrond, allen wilden zij om uiteenlopende redenen graag het Nederlanderschap ontvangen. Met alle rechten èn plichten die daarbij horen.

Nederland is sinds woensdag 25 Nederlanders rijker. Zij mogen meestemmen, kunnen gekozen worden, mogen openbare ambten zoals politieagent vervullen en kunnen zelfs prins of prinses worden. Maar dan wel maar voor even…..zo lang als het carnaval is.

RD4 (do 26-01-2017)

Altijd al eens achter op een vuilniswagen willen staan? Als lid van de Raad van Commissarissen van RD4, heb ik een tijdje geleden gevraagd of ik eens een keer mee mocht op een ritje van de vuilniswagen. Als commissaris vind ik het namelijk goed, of sterker nog een vereiste, dat je weet wat er speelt in het bedrijf.

Vorige week zag ik ineens een afspraak in mijn agenda verschijnen: Donderdag 26 januari, 6.45u, rondje mee met RD4. “Da’s vroeg”, dacht ik nog. En lang ook! Tot 13.00u namelijk. Dat was dan ook weer niet helemaal wat ik verwacht had toen ik vroeg of ik eens mee mocht ‘op de wagen’.

Twee enthousiaste mannen (Dimitri en Rob) die fluitend en rennend hun werk doen, hebben me de hele ochtend de ins en outs van het vak laten zien. Waarderen konden ze het bovendien dat ik niet alleen mee wilde rijden, maar ook de jas, schoenen en handschoenen aantrok. Ik wilde namelijk wel echt ervaren wat het werk inhoudt: Achter op de wagen door Heerlen Centrum, min 4 graden en vastgevroren afval in de grote bedrijfscontainers.

En dan zie je toch dat ‘wie goed doet, goed ontmoet’. Want deze mannen hadden geen onvertogen woord over hun werkgever en hun werk. Zitten iedere dag met plezier op de wagen en stralen dat ook uit. Containers netjes terug zetten. Even wat extra moeite doen om ook dat laatste restje vastgevroren afval los te krijgen. Vriendelijk bij iedere zakelijke klant en daardoor echt goede reclame makend voor hun werkgever. En dat betaalt uit. In opdrachten voor RD4, maar ook in een stukje vis bij Bosten en een kopje koffie bij La Veneziana tijdens de lunchpauze. Schrijf mij voor de rit van volgende week donderdag maar weer op!

Na afloop van de rit ben ik nog even gaan kijken bij de nieuwe overslaglocatie van RD4. Daar draait sinds een week of 4 een gigantische sorteerinstallatie die het karton van het papier scheidt en er vervolgende grote balen van perst. Klaar om gerecycled te worden.

Door tijdsgebrek heb ik de rest van het bedrijf nog niet kunnen bekijken, maar binnenkort duik ik nog een keer een dag het bedrijf in als een echte ‘undercover boss’. Kijken, maar vooral ervaren en voelen wat er binnen het bedrijf RD4 speelt.

Volgende week (waarschijnlijk) in ‘Dwars door de agenda (2)’
  • PALET (Parkstad Limburg Energietransitie)
  • Werkbezoek CMWW
  • IBA-project Treebeek
  • en meer…..
Haico Offermans

Haico Offermans

Haico Offermans heeft altijd een luisterend oor voor iedereen, omdat elk verhaal iets bijzonders vertelt. De afgelopen periode ( 2015-2017) heeft Haico als wethouder bewezen hoe hij Brunssum een beetje mooier heeft gemaakt. Hij wil daar graag samen mee verder gaan. Zijn doel voor Brunssum: Haico wil de verduurzaming van onze gemeente voortzetten. Bijvoorbeeld in

Meer over Haico Offermans