Door Haico Offermans op 23 februari 2017

Dwars door de agenda (3)

Iedere week neem ik u mee op een reis ‘Dwars door mijn agenda’ heen. Op die manier hoop ik meer mensen een indruk te kunnen geven van de werkzaamheden van een wethouder in de gemeente Brunssum. Naast het wethouderschap zult u verder nog activiteiten voorbij zien komen die te maken hebben met mijn lijsttrekkerschap van de PvdA Brunssum voor de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2018 of met het feit dat ik daarnaast ook gewoon vader van 2 jonge kinderen ben.

 

Goede voornemens, slechte rug (wo 08-02-2017)

Begin dit jaar heb ik een aantal gesprekken met burgers gehad, die mij vroegen wat ik als wethouder in mijn portefeuille heb. Ik antwoord dan trouw: “Ruimtelijke Ordening, Volkshuisvesting, Recreatie & Toerisme en verschillende grote fysieke projecten in Brunssum.” In werkelijkheid komen daar de volgende zaken nog bij: Openbare Werken (o.a. verkeer), Milieu, Grondzaken, Eigendommen, Monumenten, Project Masterplan Treebeek, Project Masterplan Centrum, Project Oostflank (inclusief Schutterspark), RD4 (NV) en IBA.

Omdat het een omvangrijke portefeuille is, ben ik vervolgens meestal alsnog uit aan het leggen wat het dan precies is dat ik dagelijks doe. En al pratend is de conclusie dan vaak dat mensen daar toch een heel ander beeld bij hebben. Al pratende kwam ik vervolgens samen met hen tot de conclusie dat het leuk zou zijn als ze een inkijk zouden hebben in mijn agenda. En zo geschiede. Ik begon vol goede moed en enthousiasme aan een wekelijks blog over mijn werkzaamheden en dagelijkse beslommeringen in de politiek, het gemeentebestuur en mijn privéleven.

En precies dat laatste, een gebeurtenis thuis, gooide vervolgens al vrij snel roet in het eten. Inmiddels twee weken geleden op woensdag voelde ik ’s ochtends ineens wat steken in mijn rug. Oude kwaal, dacht ik nog. Gaat wel over. Maar het werd erger en erger naarmate de woensdag vorderde. Met als gevolg dat ik mijn agenda de dagen erna leeg moest ruimen. De pijn zorgde er immers voor dat ik niet zelf auto kon rijden. En voor het beperkte aantal afspraken dat ik wel door heb laten gaan, heb ik de fiets gepakt en ben gaan fietsen. Heb ik dat ook weer eens gedaan. Het zorgde er wel voor dat ik tot dit moment meer over de fysiotherapie kan vertellen dan over mijn werk. Maar inmiddels gaat het weer, loop ik weer redelijk soepel en lukt het me ook weer om met de auto naar afspraken te gaan.

Kortom….. Terug van weggeweest. Met een korte terugblik op de afgelopen 2 weken. Iets minder onderwerpen in deze blog. Maar ik beloof u dat ik voor het volgende blog weer uit meer activiteiten en onderwerpen kan putten.

 

Zonnepanelenproject Parkstad (wo 08-02-2017)

In navolging op mijn stuk van vorige week, waar ik sprak over Parkstad Limburg Energietransitie (PALET), een verdiepingsslag naar het Zonnepanelenproject Parkstad. Dit zonnepanelenproject is het eerste, regiobreed uitgerolde project van deze omvang in Nederland. Niet alleen het feit dat 8 gemeenten samen aan dit project zijn begonnen, maar ook de manier waarop het is ingestoken is uniek. Eén ding staat namelijk absoluut voorop. We willen de burgers van Parkstad Limburg ontzorgen. Niet iedereen heeft namelijk zin om alles zelf uit te zoeken.

Dagenlang heb ik gezworven op internet. Welke panelen wil ik? Hebben die het laagste rendementsverlies bij hogere temperaturen? Welke omvormer functioneert het best? Enz. enz. enz. Alles had ik uitgezocht en heb ik zelf geregeld. Verschillende offertes opgevraagd en uiteindelijk gekozen voor de installateur met een net iets duurdere offerte, maar een iets beter verhaal. En toen…..ging de installateur failliet…..terwijl de installatie nog niet helemaal correct was aangelegd. Weg service, weg garantie en succes met bellen naar China als je gebruik wilt maken van de fabrieksgarantie. Wat dat betreft is de installatie op ons eigen dak een slecht voorbeeld.
Het functioneert inmiddels prima, maar wat heb ik er een gedoe mee gehad. En wat kan ik me goed voorstellen dat niet iedereen daar zin in heeft.

Als onderlegger voor ons project hebben we het reeds beproefde zonnepanelenproject van Landgraaf gebruikt. Daar had men in 2014/2015 al een eerste succesvolle tranche van een vergelijkbaar project gedraaid. Vanwege het succes aldaar, hebben we vervolgens  opgeschaald naar de 8 Parkstad-gemeenten. En na heel veel denkwerk, kleine aanpassingen en heel veel uren werk, hebben we uiteindelijk de Europese openbare aanbesteding opgestart. Een aanbesteding die we halverwege hebben moeten opgeschorten, omdat we door een kort geding gedwongen werden ons project ook voor een rechter uit te leggen en alle bezwaren van een marktpartij te weerleggen. Uiteindelijk zijn we door rechtbank op alle punten in het gelijk gesteld. En inmiddels hebben we de aanbesteding succesvol afgesloten en is de opdracht gegund aan de partij met de economisch meest voordelige inschrijving: Volta Limburg. Zij laten het project uitvoeren door Volta Solar, een dochteronderneming.

De burger in Parkstad kan inmiddels dan ook kiezen voor een project waar je niet alleen een hoogwaardig product ontvangt. Maar waar je, indien nodig, ook gebruik kunt maken van financiering met een lage rente. En waar je de eerste 15 jaar volledige service, onderhoud en garantie ontvangt. Geen omkijken meer naar wat dan ook. Want als achtervang, voor als er onverhoopt toch iets verkeerd mocht gaan, staat de gemeente garant. De keus is daarmee aan u. U kunt alles zelf uitzoeken, u kunt aan de slag met een lokale of regionale installateur, maar u heeft nu ook de keus om mee te doen met het Zonnepanelenproject Parkstad.

Ik zeg er wel overal en altijd het volgende bij: “Dit project is niet de enige mogelijkheid om zonnepanelen op uw dak te krijgen. Het is ongetwijfeld ook niet de beste mogelijkheid. Waarschijnlijk zelfs niet de goedkoopste optie. Maar het is er wel één waarbij u volledig ontzorgd wordt. En het maakt mij niet uit hoe die zonnepanelen op het dak komen…..als ze er maar komen. Zodat we onze aarde op een groene en gezonde manier aan onze kinderen en hun kinderen kunnen doorgeven.”

Weetje: In Brunssum willen we in de eerste tranche 500 daken van panelen voorzien. Sinds de start van het project op 11 januari hebben zich al ruim 400 mensen aangemeld en zijn al zo’n 150 mensen akkoord gegaan met hun offerte.

 

Volgende week (waarschijnlijk) in ‘Dwars door de agenda (4)’
  • Evaluatie Welstand
  • Mijn(water)schade
  • Aanpak Oude Egge
  • Carnaval
  • en meer…..
Haico Offermans

Haico Offermans

Haico Offermans heeft altijd een luisterend oor voor iedereen, omdat elk verhaal iets bijzonders vertelt. De afgelopen periode ( 2015-2017) heeft Haico als wethouder bewezen hoe hij Brunssum een beetje mooier heeft gemaakt. Hij wil daar graag samen mee verder gaan. Zijn doel voor Brunssum: Haico wil de verduurzaming van onze gemeente voortzetten. Bijvoorbeeld in

Meer over Haico Offermans