Motie 9: Groene Gemeente
Moties ingediend tijdens de begrotingsvergadering van 10 november 2020De gemeenteraad van Brunssum bijeen op 10 november 2020, gelezen het voorstel Programmabegroting 2021 gemeente Brunssum; Gemeenteblad 2020/89.
Constaterende dat:
- Er komende jaren grote projecten op stapel staan, zoals het Centrumplan en de Oostflank;
- De covid-19 crisis duidelijk maakt dat de parken en ander groen in de stad steeds meer worden gebruikt;
- Uit diverse onderzoeken blijkt dat groen gezonder maakt;
- Men groen nog steeds als een kostenpost beschouwt, terwijl de Groene Baten-planner van RIVM laat zien dat het geen kostenpost is, maar juist van waarde is in steden, zowel maatschappelijk als financieel.
- Tijdens de raadsvergadering van 25 juni 2019 aangegeven heeft bij de behandeling van het initiatiefvoorstel Operatie Steenbreek, dat de gemeente zelf zorg gaat dragen voor bewustzijn van burgers en ambitie heeft uitgesproken om dat aan te pakken.
Overwegende dat:
- Door te zoeken naar meer mogelijkheden om groen te behouden of te ontwikkelen binnen de bouwopgave, nemen gezondheid, biodiversiteit en leefomgevingskwaliteit van de burgers toe en hittestress en wateroverlast af;
- De verschillende waarden van groen voor gezondheid, klimaat en biodiversiteit zouden integraal in de planontwikkeling meegewogen moeten worden.
- Tijdens de behandeling van de begroting (beantwoording schriftelijke vragen) blijkt dat er weinig vervolg is gegeven om burgers bewust te maken van een groene leefomgeving en burgers te enthousiasmeren om hun tuinen te vergroenen.
Roept het college op om:
- De waarde van groen te erkennen en de ambitie te tonen dit als leidraad te gebruiken bij alle projecten in de gemeente;
- Dit zo vroeg mogelijk als mogelijk kenbaar te maken bij de ontwikkelaars en woningcorporaties en de Groen Baten-planner (een instrument van het RIVM waarmee op basis van de stedenbouwkundige plannen, de verandering in maatschappelijke baten van groen en blauw in de stad berekend kan worden) mee te nemen in de doelstelling;
- Dit op te nemen als voorwaarden in de toekomstige overeenkomsten/aanbestedingen;
- Om de burgers positief te stimuleren en te begeleiden naar minder verstening in hun eigen leefomgeving.
- Een plan van aanpak hiervoor te maken en budget te zoeken bij de vaststelling van MIP-OR van 2021.
En gaat over tot de orde van de dag.