Brunssum Open Scrabbledagen voor herhaling vatbaar!

9 september 2018

Afgelopen week was het de week van de alfabetisering en wij organiseerden in het kader daarvan de Brunssum Open Scrabbledagen. Het was een ludieke actie, waarmee we voorbijgangers uitdaagden om met ons een potje scrabble te spelen, maar dan wel op een levensgroot bord van 4 meter bij 4 meter. De discussies waren waren amusant, de reacties waren positief en het was leuk.

 

Met deze actie willen we aandacht vragen voor de laaggeletterdheid in Brunssum. Ons raadslid Merle zegt daar het volgende over:

Merle

“Ongeveer 1700 personen in Brunssum hebben moeite met lezen, schrijven, rekenen en digitale vaardigheden, waarvan het merendeel oudere inwoners zijn.

Als je leest in onderzoeken dat 18% van de jongeren nu al zo achterloopt, dat ze grote kans hebben om op latere leeftijd laaggeletterd te worden. Laaggeletterdheid is een probleem van generatie op generatie wordt doorgegeven.

Laaggeletterdheid heeft vaak grote gevolgen. Zij hebben vaker schulden, vinden moeilijker een baan en leven vaker ongezond. In Brunssum is gelukkig een uitgebreid netwerk met taalaanbod beschikbaar.

Mensen die moeite hebben met lezen, schrijven, rekenen of digitale vaardigheden, kunnen voor hulp en ondersteuning gratis terecht bij het Taalhuis in de Bibliotheek van Brunssum. Ook kunnen zij hulp krijgen bij het Arcuscollege.

Laaggeletterdheid is helaas nog steeds een taboe. Mensen schamen zich en durven vaak niet om hulp te vragen, terwijl die hulp er wel is. Hoe meer aandacht ervoor is, hoe beter men de weg naar hulp vindt. Vandaar deze actie.“

Herkenningswijzer

We legden voornamelijk de focus op het herkennen van de signalen van laaggeletterdheid. De Stichting Lezen en Schrijven heeft daarvoor een herkenningswijzer ontwikkeld, waarbij je kunt kijken wat jij kan doen om het te signaleren en die wijzer geeft je tips om iemand op de juiste manier te benaderen en door te verwijzen.

Klik HIER voor de herkenningswijzer.

Volgend jaar weer?