Blog Merle: Romboutscollege

Door Merle van Leusden-Brüning op 1 februari 2019

‘Brunssum wil onderwijs redden met koop Romboutscollege’
kopten de Limburgse media afgelopen week.

Goed nieuws! Waar wij ook ontzettend blij mee zijn. Hiermee is namelijk de eerste stap gezet om het voortgezet onderwijs voor Brunssum voor de toekomst te behouden. Doordat PvdA Brunssum in 13 november 2018 bij de raadsvergadering een motie indiende, die de wethouder de opdracht gaf om een voorstel neer te leggen bij de raad, werd de raad in positie gezet en hebben we deze eerste stap kunnen zetten. TSJAKKA! Maar dat je alleen met de koop van een aantal stenen er nog niet bent, dat is zeker. Want wat er tussen die stenen gebeurt, dát is waar het om draait.

Toen ik raadslid werd, stelde ik mijzelf als een van de eerste prioriteiten: in de gemeente Brunssum moet voortgezet onderwijs gewaarborgd worden. Op dat moment had het LVO al besloten het merendeel van hun Romboutsleerlingen elders te plaatsen. Dood- en doodzonde. Vind ik nog steeds.
‘Hadden ze maar niet…’ lees ik nu ook overal op Facebook. Of: ‘Te laat! Ze zijn al weg!’ Maar net als het feit dat ik geen glazen bol heb om in de toekomst te kijken, heb ik ook geen tijdmachine. Verdomd, wat zou dat handig zijn in sommige gevallen. 😀 Aan terugkijken heb je verder dus niks, behalve dat je er een nostalgisch gevoel van krijgt.  Vandaar dat ik een motie indiende om vooruit te kijken en te kunnen.

Ik sprak met de wethouder al vaker achter de schermen en hoorde zijn frustratie. Snapte zijn frustratie. Ik bood hem mijn hulp aan. Schrijf op wat je wilt; welke andere vorm van voortgezet onderwijs kunnen we laten landen als het LVO inderdaad besluit weg te gaan? Wat is ons plan B? Laat de raad een besluit nemen, zodat je in onderhandelingen met het LVO sterker staat. Want immers, als er 21 mensen die gekozen zijn door de Brunssumse bevolking ‘ja’ zeggen, dan heb je iets meer bagage aan de onderhandelingstafel dan enkel een wethouder en een ambtenaar.

Ik voelde mij soms een roepende in de woestijn, maar de motie die ik indiende werd gelukkig unaniem aangenomen. Dat betekent dat de volledige raad mij steunde in mijn vraag om een plan en besluit voor het Romboutscollege. Ongelooflijk fijn dat dit gelukt is en dat de wethouder zich hierdoor ook gesteund voelde in zijn gesprekken. En dat plan B niet nodig is.

Op 22 januari 2018 werd de Brunssumse gemeenteraad geïnformeerd door de wethouder over de deal die hij met het LVO wilde sluiten. We waren verheugd dat er eindelijk een plan voor lag. Maar als je op het punt staat om zoveel euro’s uit te geven, dan denk je er iets langer over na dan één avondje discussiëren. Dat doe je thuis met je eigen huishoudboekje (‘kopen we dat nieuwe bankstel nu wel of niet?’), dat doe je zeker als je de gigantische bankrekening van de gemeenschap beheert. Want 130.000 is veel geld, heel veel geld. Ik denk dat ik dat nooit op mijn bankrekening zou zien. Dus voor dat geld verwacht je ook dat de instantie die je helpt (lees: LVO) zijn stinkende best gaat doen om van Compass een succes te maken. ‘Ja!’ zegt LVO. En wij staan positief in het leven, dus wij gaan LVO die kans geven.

Neemt niet weg dat je bepaalde voorwaarden kunt opnemen in het huurcontract dat je als huurbaas (gemeente Brunssum) gaat afsluiten met een nieuwe huurder (LVO). Het gaat immers om het geld van de Brunssumse bevolking.

Voor de Partij van de Arbeid Brunssum zijn een aantal dingen heel erg belangrijk nu vast te leggen:

  • Gaan wij als gemeente actief communiceren over de onderwijsmogelijkheden van Compass en zetten wij hiermee gezamenlijk de schouders onder toekomstvast voortgezet onderwijs in gemeente Brunssum? Met andere woorden: zetten we deze positieve vibe door?
  • Kunnen we ervoor zorgen dat het onderwijsconcept Compass exclusief voor Brunssum blijft?
  • Voor welke termijn sluiten wij het huurcontract af met het LVO?
  • Welke partners gaan wij benaderen om de overige exploitatiekosten te dekken? Misschien de muziekschool, andere verenigingen, CMWW, een ondernemershuis, Talent?
  • Hoeveel verenigingen in Brunssum zoeken fatsoenlijk onderdak en zouden daar in de avonduren en weekenden terecht kunnen? Immers, een school wordt overdag gebruik en staat ’s avonds leeg.
  • Kunnen we – als er ook gesproken wordt over een fusie met een andere bibliotheek – daar niet een samenwerking mee starten?
  • Wat te denken van een cultureel huis?

Ik denk dat er zijn voldoende oplossingsrichtingen te bedenken, als je maar creatief bent en de wil hebt het te laten slagen. Met pessimisten aan het roer zal de wereld nooit verbeteren. Het allerbelangrijkste is in ieder geval al gebeurd – de stenen liggen er en die gaan voorlopig niet weg. Dus laten we nu allemaal de schouders eronder zetten en het onderwijsconcept Compass een vliegende start geven en dat er meer leerlingen aangetrokken kunnen worden. Want bij de leraren, huidige leerlingen op de locatie en hun ouders is er aan enthousiasme geen gebrek. Hup, aan de slag! En: in Brunssum ben je nooit uitgeleerd. 😀

Voor wie geïnteresseerd is in het onderwijsconcept Compass: http://www.compass-lvo.nl
Hier kun je ook een meeloop-dag aanvragen, onder vermelding van je naam en naam van je basisschool.

Merle van Leusden-Brüning

Merle van Leusden-Brüning

Merle is jong, wereldwijs en vastberaden, maar ook bruisend en levendig. Ze heeft de afgelopen jaren een bak ervaring opgedaan in de Provincie. Ze is ambitieus en zal er alles aan doen om het positieve verschil te maken in Brunssum. Haar doel voor Brunssum: Merle wil graag dat er meer twintigers en dertigers in Brunssum

Meer over Merle van Leusden-Brüning